Twój koszyk jest pusty

Wiem co jem

Fotolia 32212084 XSCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, co tak naprawdę znajduje się w jedzeniu? Jak wygląda proces produkcji? Przetwarzania? Pakowania? Dostarczania? Czy wiesz co oznaczają takie terminy jak: konserwanty, barwniki, emulgatory, środki spulchniające, żelujące, przeciwutleniacze, antyoksydanty, wzmacniacze smaku, środki słodzące, nabłyszczające, stabilizatory, zagęstniki, środki pomocnicze itd.? Zapewne masz świadomość ich istnienia, ale czy wiesz dokładnie co oznaczają, skąd pochodzą i na co mają wpływ? My do niedawna nie wiedzieliśmy. Wybierając artykuły z półki w supermarketach, czytaliśmy skład na etykiecie, którego przynajmniej połowa nic nam nie mówiła. Ale ignorowaliśmy nieznane składniki, zakładając, że "przecież nie otrujemy się" dopuszczonymi do obrotu produktami. To prawda, nie otrujemy się, a przynajmniej nie od razu . Prawdą jest jednak i to, że to, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd.

Produkcja rolna - coraz więcej chemii

  Ze względu na fakt, iż przemysł spożywczy odgrywa na świecie rolę najważniejszą - mamy już prawie 7 miliardów konsumentów - producenci prześcigają się w stosowaniu przeróżnych metod produkcji i przetwórstwa, które maksymalizują ich zbiory, dążąc do maksymalizacji zysków. Niestety od kilkudziesięciu lat odbywa się to za pomocą substancji chemicznych, które nie pozostają obojętne dla zdrowia i życia ludzi, zwierząt i roślin.

  Jednym z największych problemów dotyczących produkcji rolnej jest gigantyczne zanieczyszczanie gleby nawozami sztucznymi, chemicznymi środkami ochrony roślin, środkami owadobójczymi, co przekłada się na zanieczyszczenie wód gruntowych, rzek, mórz i oceanów. Stosowanie dużych ilości nawozów mineralnych powoduje zbytnie użyźnianie gleby ze względu na wzbogacanie wód w substancje pokarmowe, co przekłada się na nadmiar roślin wodnych, przede wszystkim glonów, wywołując ich zakwity. Glony żywią się z kolei tlenem zawartym w wodzie wywołując wymieranie organizmów. Proces ten powoduje również, iż w coraz większej ilości zbiorników wodnych na świecie, woda nie nadaje się do picia.

  W Unii Europejskiej, średnia ilość nawozów sztucznych stosowanych przy produkcji rolnej wynosi ponad 100 kg na hektar. W Polsce sytuacja jest jeszcze gorsza - średnia w ostatnich latach przekraczała nawet 120 kg.

Produkcja spożywcza - powszechne stosowanie chemii

  Globalna konkurencja na rynku produktów spożywczych spowodowała, iż producenci, w celu pozyskania konsumentów "podwyższają" atrakcyjność swoich wyrobów poprzez stosowanie specjalnych dodatków chemicznych takich jak: konserwanty, barwniki, emulgatory, środku spulchniające, żelujące, przeciwutleniacze, antyoksydanty, wzmacniacze smaku, środki słodzące, nabłyszczające, stabilizatory, zagęstniki, środki pomocnicze itd. Zadaniem ich jest przedłużenie terminu ważności, polepszenie smaku i wyglądu. Stosowanie ich jest zgodne z dopuszczalnymi normami, jednak regularne ich spożywanie, może wywołać nieodwracalne konsekwencje dla naszego zdrowia i życia.

  W dzisiejszym sklepie spożywczym można kupić setki różnorodnych produktów. Kierujemy się zazwyczaj ceną, marką, wyglądem opakowania czy smakiem. Nie zwracamy jednak uwagi na zastosowaną w nich chemię. Wg przepisów, każde opakowanie powinno zawierać specjalne symbole określające substancje chemiczne, które zostały wykorzystane w procesie produkcji. Niestety większość ludzi nie posiada odpowiedniej wiedzy, co oznaczają poszczególne symbole. Cześć z nich jest zupełnie nieszkodliwa ale część kumuluje się w organizmie, powodując poważne zagrożenia dla zdrowia. Kody dopuszczone przez Unię Europejską rozpoczynają się od dużej litery E i liczby od 100 do 1999. Duża litera E oznacza funkcję, jaką pełni dana substancja a liczby odnoszą się do grupy, w jakiej znajduje się dana substancja.

Wyróżniamy następujące grupy:
- E100 - E199 - barwniki
- E200 - E299 - konserwanty
- E300 - E399 - antyoksydanty
- E400 - E499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
- E500 - E599 - środki pomocnicze
- E600 - E699 - wzmacniacze smaku
- E900 - E999 - środki słodzące, nabłyszczające i inne
- E1000 - E1999 - stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.

  Wszystkie powyższe substancje dopuszczone są do użytku i określane jako nieszkodliwe. Wśród nich są jednak mniej i bardziej bezpieczne. Mniej bezpieczne powinny zawierać informacje, jaką ilość wagowo można dodać do produktu. Pozostałe posiadają napis QS, co oznacza, że można je stosować w ilościach wymaganych w procesie technologicznym.

Najbardziej szkodliwe dodatki funkcjonalne

W poniższych tabelach przedstawione są najbardziej niebezpieczne dodatki funkcjonalne, których radzimy się wystrzegać.

Barwniki


  • Barwniki - nazywane kolorantami - "poprawiają" wygląd produktów - wiele z nich wykazuje działanie rakotwórcze - poniżej najbardziej szkodliwe
Barwnik Nazwa Występowanie Skutki uboczne dla organizmu
E 102 Tartrazyna sztuczny miód, esencje owocowe, napoje w proszku, musztarda wysypki, nerwowość,
problemy z
oddychaniem
E 110 Żółcień pomarańczowa marmolady, żele, gumy do żucia, powłoki tabletek wysypki i bóle głowy
E 123 Barwnik amoniakalny różne produkty spożywcze wysypki
E 124 Czerwień koszenilowa wędzone ryby, cukierki pudrowe, budynie problemy z oddychaniem
E 127 Erytrozyna czterojodofluoresceina owoce kandyzowane hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy

Konserwanty


  • Konserwanty - związki chemiczne, których zadaniem jest przedłużanie terminów przydatności do spożycia - podobnie, jak w przypadku barwników, wiele z nich wykazuje działanie rakotwórcze - poniżej najbardziej szkodliwe
Konserwanty Nazwa Występowanie Skutki uboczne dla organizmu
E 220 - E 227
Siarczyny i ich związki powidła, dżemy, soki owocowe wysokosłodzone, koncentrat i przecier pomidorowy, żelatyna spożywcza, wino i miody pitne, piwo, chrzan tarty i musztarda, suszone owoce - morele, gruszki i śliwki zakłócają czynności jelit
E 230 - E 232
Fenol i jego pochodne do impregnowania skórek owoców, szczególnie cytrusowych zakłócają czynności skóry
E 249 - E 252
Azotyny i ich związki wędzonki, peklowane wędliny i peklowane konserwy mięsne sterylizowane i pasteryzowane, sery dojrzewające w solance,
wędliny surowe, wędzone typu salami
szkodliwe przy nadciśnieniu

Antyoksydanty


  • Antyoksydanty (antyutleniacze) - związki organiczne, unieszkodliwiają wolne rodniki - niestety część z nich jest również niebezpieczna dla zdrowia człowieka - poniżej najbardziej szkodliwe
Antyutleniacze Nazwa Występowanie Skutki uboczne dla organizmu
E 310 - E 312
Pochodne kwasu galusowego związki syntetyczne, płatki, puree ziemniaczane, gumy do żucia powodują wysypki
E 320 Butylohydroxyaminol BHA tłuszcze, guma do żucia, biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy, smalec przeznaczony do przechowywania powyżej jednego roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, susze ziemniaczane powoduje zaburzenia pracy wątroby, zwiększa poziom cholesterolu, wpływa na rozkład witaminy D, niedozwolony dla małych dzieci
E 321 Butylohydroxytolumen BHT guma do żucia zwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy, wywołuje wysypkę, niedozwolony dla małych dzieci
E 338 - E 341
Kwas ortofosforowy i jego związki napoje typu Cola, proszki do pieczenia, ciasta w proszku, wyroby mięsne, margaryny, serki topione, bezmleczne zabielacze do kawy, pomidory konserwowe, przetwory owocowe zakłócają trawienie

Emulgatory


  • Emulgatory (środki spulchniające, żelujące) - utrzymują jednolitą konsystencję produktów - działanie niekorzystne dla organizmu dotyczy głównie przewodu pokarmowego
Emulgatory Nazwa Występowanie Skutki uboczne dla organizmu
E 407
karagen desery, sery topione, galaretki w proszku, desery mleczne w proszku, niskosłodzone galaretki owocowe, dżemy, kremożele, marmolady, napoje mleczne, desery mleczne typu pudding, twarogi termizowane, keczup zaburzenia trawienne
E 461 - E 466 Związki celulozy tłuszcze, guma do żucia, biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy, smalec przeznaczony do przechowywania powyżej jednego roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, susze ziemniaczane zaburzenia trawienne

Wzmacniacze smaku, substancje słodzące


  Substancje chemiczne wymienione powyżej są niestety powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Oprócz nich, stosowane są pozostałe związki chemiczne z grup E:
  • Wzmacniacze smaku - "poprawiają" wrażenia smakowe produktów,
  • Regulatory kwasowości (stabilizatory) - substancje neutralizujące, odpowiedzialne za kwasowość lub zasadowość pokarmu,
  • Substancje słodzące - wytwarzane syntetycznie o bardzo wysokiej słodkości (nawet do 400 razy słodsze od cukru) - część z nich wykazuje działania rakotwórcze - poniżej najbardziej niebezpieczne
Wzmacniacze smaku, substancje słodzące Nazwa Występowanie Skutki uboczne dla organizmu
E 620 - E 621
Związki kwasu glutaminowego przyprawy sypkie i obiadowe, koncentraty obiadowe, koncentraty zup, konserwy mięsne i warzywnomięsne, wędliny zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju, tzw. syndrom chińskiej restauracji
E 951 Aspartam słodzik dla diabetyków bóle i zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, trudności z oddychaniem, niewyraźna wymowa, utrata smaku, utrata pamięci i bóle stawów
E 954 Sacharyna i jej sole słodzik rakotwórcze

  Przeciętny człowiek w ciągu roku zjada kilka kilogramów dodatków do żywności. Długotrwałe ich stosowanie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Niestety wiele w/w związków chemicznych przyczynia się do epidemii XX i XXI wieku czyli chorób nowotworowych oraz wszelkiego rodzaju alergii. Powodują również wiele innych poważnych chorób układu pokarmowego, krążenia, oddechowego. Szczególnie groźne mogą być dla kobiet w ciąży i ich przyszłych dzieci.

  W tej chwili, organizacje światowe zajmujące się zdrowiem, prowadzą akcje edukacyjne zachęcające do czytania etykiet i wybierania produktów nie zawierających szkodliwych substancji chemicznych.

  Wiele produktów sprzedawanych na rynku, ma swoje odpowiedniki, które nie posiadają substancji chemicznych, zachęcamy do bardziej świadomego podchodzenia do tego, co jemy i do wybierania właśnie takich produktów, w czym służymy pomocą w sieci naszych sklepów - Secret Garden.

Rzeszów

facebook-icon

Lublin

facebook-icon

Pomoc

Poradnik

Zaloguj się lub załóż nowe konto

Masz konto Facebook?

Możesz go użyć aby zalogować się na naszej stronie.

fb iconZaloguj się na Facebooku

Zaloguj się

or Anuluj